Etichete

O să merg şi-o să mă însor cu fata aia… studenta aia cu buzele frumoase (Silviu)

iată că am izbutit în sfârşit să văd, într-un final glorios, filmul „eu când vreau să fluier, fluier”. trebuie să admit că manifestam o curiozitate de neînţeles la adresa lui, şi spun de neînţeles deoarece în mare cam ştiam despre ce e vorba, ergo presimţeam şi cam care va fi finalul.

eroul principal, silviu (george piştereanu), este un deţinut care a stat închis patru ani şi mai are 15 zile până la eliberare. la începutul filmului, el primeşte o vizită de la fratele său mai mic, care îl anunţă că mama lor (clara vodă), plecată la muncă în italia, s-a întors pentru câteva zile şi doreşte să îl ia cu ea. nefiind de acord cu situaţia, silviu încearcă din răsputeri să găsească o soluţie pentru a împiedica plecarea. între timp, o cunoaşte pe ana (ada condeescu), studentă la sociologie, care a venit la penitenciar pentru a face practică, şi se îndrăgosteşte de ea. presat de timp, şi după o ceartă cu mama sa, el încearcă să obţină o permisie de la directorul închisorii (mihai constantin). atunci când aceasta îi este refuzată, silviu recurge la o măsură pe cât de disperată, pe atât de inutilă şi dăunătoare atât celorlalţi, cât mai ales lui însuşi.

toate acţiunile eroului principal, adesea stupide şi necugetate, şi imposibilitatea găsirii soluţiei corecte a propriei situaţii, sunt explicate prin prisma plecării mamei sale în străinătate. într-una dintre scenele cheie ale filmului, silviu dezvăluie motivul pentru care se opune plecării fratelui său, reproşându-i mamei sale că l-a luat de două ori cu ea în italia şi apoi l-a expediat acasă „ca pe un pachet” în momentul în care şi-a găsit un iubit. el îşi acuză mama că i-a distrus viitorul şi că acum urmează să facă acelaşi lucru cu fratele lui.

filmul este povestea unui tânăr afectat din punct de vedere emoţional, care se află în imposibilitatea de a-şi exprima sentimentele în mod normal, un tânăr ignorat de către propriul părinte, care recurge la violenţă pentru a-şi exprima punctul de vedere, pentru că aceasta este singura cale pe care o cunoaşte şi pe care a învăţat-o. nici mai mult, nici mai puţin.

*credits to static.cinemarx.ro for picture*

Reclame