Etichete

, , , , , , , ,

ATENŢIE. acest articol conţine termeni cunoscuţi numai fanilor „star wars”. dacă nu eşti unul dintre ei, nu mai citi.

nu ştiu alţi fani ce cred, dar mie cea mai tristă poveste din tot universul „star wars” mi se pare, de departe, cea a lui anakin skywalker, copilul născut sclav, devenit padawan, ajuns cavaler jedi şi în cele din urmă, lord sith. când vezi trilogia iniţială, e destul de simplu să îl deteşti şi să îl dispreţuieşti, dar lucrurile nu sunt ceea ce par. de aia mi-a plăcut mie aşa de mult cea de-a doua trilogie, în ciuda faptului că mulţi dintre fani au detestat-o – pentru că îţi dă o şansă să vezi ce anume l-a determinat pe anakin să aleagă calea răului. şi tranziţia lui e una extrem de dureroasă, trebuie să spun.

şi cum sunt în „star wars mood” (trei cărţi downloadate de pe net, una comandată prin poştă, vizionare obsesivă a clipurilor cu şi despre star wars), postul ăsta numai despre anakin o să fie. bear with me.

cred că, într-o oarecare măsură, anakin este personajul cel mai uman dintre toţi eroii star wars. e puternic, dar în acelaşi timp, foarte slab. şi îi lipseşte viziunea binelui comun, atât de caracteristică celorlalţi jedi. în sinea sa, anakin vrea binele numai pentru cei pe care îi iubeşte, şi iubeşte foarte puţine persoane: pe mama sa, pe care o pierde la douăzeci de ani şi pe care nu o mai văzuse de zece ani, pe soţia sa, padme, pe cancelarul palpatine (care se dovedeşte a fi exact răul pe care jedi încercau să îl distrugă) şi pe obi-wan kenobi. el se străduieşte să facă binele, aşa cum i-a fost propovăduit de jedi, însă de multe ori procedează strict aşa cum îi dictează instinctele, deşi ştie că ceea ce face este incorect (ca atunci când îi taie capul lui darth tyranus la porunca lui palpatine, deşi conştiinţa de jedi îi spunea că este imoral să ucizi un om dezarmat).

motto-ul lui anakin pare a fi „scopul scuză mijloacele”. torturat de ideea pierderii soţiei (pe care o văzuse murind la naştere) şi incapabil să-i mărturisească asta lui obi-wan (căsătoria cu padme fiind secretă, întrucât codul jedi interzicea astfel de ataşamente), anakin îi mărturiseşte temerile sale lui palpatine, care profită de ele pentru a-l atrage de partea întunecată a forţei. practic, din iubire pentru padme şi din teama de a nu o pierde, anakin acceptă să devină ucenicul lui palpatine, şi de aici, totul o ia pe o pantă descendentă. la porunca maestrului său, el ucide oameni nevinovaţi, chiar şi copii. iubirea pentru padme este întrecută de dorinţa ca ei doi să conducă împreună galaxia, lucru cu care soţia lui nu poate fi de acord.

una dintre cele mai dureroase părţi e duelul agonizant cu obi-wan, felul în care e măcelărit şi lăsat să ardă de viu pe marginea lacului plin de lavă în timp ce îşi strigă cu toate puterile rămase ura faţă de cel pe care îl considerase prietenul său, şi apoi operaţia la care e supus de maestrul său sith, şi reacţia lui când află de moartea lui padme, pe care crede că a ucis-o… am plâns la faza asta.

partea foarte faină la anakin e că până la un punct îl înţelegi şi te identifici cu el, şi, chit că îl condamni pentru acţiunile crude de care dă dovadă ca darth vader, e imposibil să nu simţi milă pentru el atunci când îşi dă seama în întregime de ceea ce îi făcuse de fapt darth sidious. and you gotta hate darth sidious!

i love anakin. da, are o moralitate discutabilă. da, e slab şi cedează răului fără să lupte suficient. da, e egoist. dar decăderea lui se datorează iubirii. iar trecerea de la lumină la întuneric e foarte frumos realizată. mai ales în cărţi. READ THE BOOKS! d-aia ador eu a doua trilogie. 😛

vă las cu un clip de care-s obsedată şi care ilustrează ce am spus eu mai bine decât propriile-mi cuvinte. ştiţi vorba cu o imagine face cât o mie de cuvinte… nu?

clip de irydionlover93