Etichete

, , , , , , , , ,

nu ştiu dacă am mai menţionat pe acest blog, dar eu sunt fan al gimnasticii artistice, care mi se pare unul dintre cele mai mişto sporturi din lumea asta mare. aşa că m-am hotărât să scriu din când în când câte un post despre disciplina asta. cu atât mai mult cu cât în acest moment e în plină desfăşurare campionatul mondial de la tokyo – mamă, mamă, ce mai exerciţii am văzut de la uchimura azi!

dar hai să ne întoarcem un pic în anii ’70, pe vremea când războiul rece era în plină desfăşurare. probabil că mulţi dintre voi se aşteaptă să încep seria asta de posturi cu nadia comăneci, că de, aşa ar fi patriotic, plus că vorbim de fata care a luat primul 10 (sau „perfect ten”, cum ziceau americanii) la olimpiada de la montreal. dar despre asta voi vorbi, cu voia sau fără voia voastră, într-un episod viitor.

sportiva postului de azi vine din urss şi se cheamă olga korbut. e cunoscută în lumea gimnasticii în special datorită mişcării celebre pe care a inventat-o, saltul korbut, care se putea efectua la două aparate.

acesta este exerciţiul olgăi korbut la paralele în proba pe aparate la olimpiada din 1972 de la munchen. saltul korbut intervine la câteva secunde de la începutul exerciţiului – olga se ridică în picioare pe bara mare, apoi face un salt înapoi, prinzând din nou bara. pentru acest exerciţiu fără cusur, olga a primit numai 9,80, decizia stârnind mânia publicului, care se aştepta ca ea să primească mai mult. demn de menţionat este şi faptul că doar cu o zi înainte, în proba de individual compus, olga prezentase acelaşi exerciţiu, ratându-l însă aproape în întregime.

în exerciţiul de la paralele prezentat de olga la olimpiada de la montreal se poate observa atât o modificare a saltului (gimnasta ridicându-se în picioare pe bară din rotaţie, în loc să frâneze exerciţiul suindu-se pur şi simplu pe ea, ca în 1972) cât şi o ratare, la 0:15.

iată şi saltul korbut efectuat de olga la bârnă (1:02), tot la olimpiada de la montreal.

mai târziu, o compatrioată a olgăi, elena mukhina, avea să îmbunătăţească saltul korbut, adăugând şi o răsucire completă înainte de prinderea barei de exerciţiu. mişcarea e ilustrată în clipurile de mai jos, care o prezintă pe elena evoluând la paralele în 1978 la campionatele naţionale din urss, respectiv în 1979, la spartakiade. această gimnastă talentată avea însă să sufere un accident cumplit în 1980 în timpul unui antrenament la sol, cu două săptămâni înainte de olimpiadă, care avea să o lase complet paralizată.

astăzi, saltul korbut la paralele este interzis prin codul de punctaj, deoarece este considerat ca întrerupând ritmul exerciţiului. saltul korbut la bârnă încă se mai efectuează, dar mult îmbunătăţit faţă de varianta originală şi neapărat în legare cu alte elemente.

Anunțuri