Etichete

, , , , ,

Scriu acest articol (cu majuscule la începutul propoziției, atenție! – wow, so serious) pentru că-s mai bună la scris decât ăia. Noi nu avem seriale bune, să fie clar. Până și alea populare sunt de rahat, după cum cu mare grație voi demonstra în rândurile de mai jos. Potențial exista – dar bazați-vă pe scenariștii români să strice totul. Și da, mă mai uit la „Pariu cu viața” pe net, pentru că sunt foarte superficială și mă distrez la glume proaste și situații absurde. Povestea pe foarte scurt pentru cine nu știe: niște puști de liceu pornesc un club de muzică și o formație pe nume La-La Band (cel mai neinspirat nume din istorie). E un fel de „Glee”, dar mult mai nasol. Astăzi vă voi prezenta cinci feluri în care scenariștii și-au bătut joc de serial.

1) Nu îl arată pe Andrei îndrăgostindu-se de Ioana

La începutul serialului (adică fix în primul episod), cele două personaje principale, Ioana și Andrei, formează un cuplu. Apoi ea află că el e cu ea din cauza unui pariu pe care l-a făcut cu Cristi, un coleg de clasă al lor. Evident, se desparte de el instantaneu, dar surpriză-surpriză, el s-a îndrăgostit de ea și e absolut distrus.

De ce nu ne pasă

Pentru că nu știm nimic despre ei.

Mă rog, știm că el e bogat, că ea e săracă și că ambii au voce și-s pasionați de muzică. A, și că ea e orfană de mamă. Dar nu aflăm mare lucru despre relația lor. Nu știm cum a convins-o el să accepte să iasă cu el, nu știm cum a fost prima lor întâlnire, nu o vedem pe ea îndrăgostindu-se de el, nu vedem sentimentele lui pentru ea schimbându-se treptat, nu îl vedem cum începe să se simtă din ce în ce mai vinovat din cauza pariului. În loc de asta, ea îi spune lui cât de mult a rănit-o, el încearcă permanent să se împace cu ea, iar noi trebuie să punem botul că e „true love omg omg :X”

2) Nu arată pierderea imensă suferită de Vlad, ci doar ne anunță sec că e orfan

În al doilea sau al treilea episod al primului sezon, Vlad, cel mai bun prieten al lui Andrei, le spune colegilor că părinții lui au murit și toată lumea e alături de el la modul „noi vom fi familia ta de acum”, în ceea ce ar trebui să fie unul din cele mai emoționante momente ale serialului.

De ce nu ne pasă

Pentru că nu știm nimic despre părinții lui Vlad și relația pe care o aveau cu fiul lor. Nu ne spuneți că i-a pierdut pe la 16-17 ani și că a trebuit să se obișnuiască să trăiască singur. Arătați-ne. Arătați-ne o familie fericită, apoi pe Vlad aflând că ambii lui părinți sunt morți. Arătați-ne șocul prin care a trecut. Arătați-ne durerea și disperarea pe care a trebuit să le îndure în timp ce încerca să supraviețuiască pierderii, să se obișnuiască cu ideea și totodată să țină totul secret pentru a putea continua să trăiască în apartamentul lui în loc să fie trimis la orfelinat. Arătați-ne cum a învățat să trăiască și să se descurce singur. Arătați-ne golul pe care nimeni, nici măcar prietenii lui, nu îl poate umple. Arătați-ne un personaj bine conturat, nu un plot twist fără semnificație reală.

3) Nu arată impactul real al faptului că Andrei și Ioana au fost schimbați la naștere

Când sora mai mică a lui Andrei, Anca, are nevoie urgentă de un transplant de rinichi, doctorii află că Andrei nu e copilul biologic al părinților lui. Ulterior, Ioana află că ea și el au fost schimbați la naștere.

De ce nu ne pasă

Pentru că toată lumea, inclusiv cei doi, acceptă situația de parcă ar fi cel mai normal lucru din lume.

Să afli că oamenii pe care îi crezi părinți nu sunt de fapt părinții tăi e absolut șocant. Ioana a crescut fără mamă și acum află că de fapt are una, deci totul e lapte și miere? Nu tocmai. Părinții nu sunt cei care ți-au dat viață, ci cei care te-au crescut. Din punctul de vedere al Ioanei, părinții ei biologici sunt în continuare mama și tatăl prietenului ei, pe care de abia îi cunoaște. La fel și în cazul lui Andrei și al tatălui său biologic. Nu poți să faci schimb de familii și să speri că va fi bine. Nu așa funcționează lucrurile.

4) Nu îi arată pe Vlad și Anca împrietenindu-se înainte să devină un cuplu

În al doilea sezon, Vlad locuiește o perioadă cu familia Ioanei și a Ancăi, pentru că autoritățile prinseseră de veste într-un final glorios că stă singur și e orfan. Vlad fusese atras de Ioana în primul sezon, însă devine iubitul Ancăi.

De ce nu ne pasă

Da, e drăguț să o vezi pe aia mică cum se sărută pentru prima oară. Dar e vorba de două personaje care nu au interacționat deloc în primul sezon. Însuși Vlad admite asta atunci când îi spune Ancăi: „Noi doi nu am fost niciodată buni prieteni. Putem să încercăm.” Și fix asta ar trebui să vedem. Vlad și Anca cunoscându-se mai bine și vorbind despre diverse lucruri în locul unei singure scene în care el îi cântă la chitară și fac glume, urmată de o invitație bruscă la întâlnire din partea lui și un sărut. Ea e mai mică decât el, practic o puștoaică, iar el nu i-a acordat niciodată atenție înainte. De ce se schimbă totul atât de brusc? Doar pentru că stau în aceeași casă?

5) Vâră tragedii peste tragedii în poveste, dar niciuna dintre ele nu are impact real

Anca are nevoie de transplant de rinichi și aproape moare. Andrei e împușcat. Vlad e împușcat. Ioana e răpită și aproape forțată să se prostitueze. Răzvan e bătut de tatăl lui. Sara e schizofrenică. Mama Ioanei și a Ancăi are cancer. Părinții lui Bubu nu se înțeleg. Monica pierde o sarcină. Anca se trezește cu o bombă legată de ea. Liviu se îmbolnăvește de HIV. Anca intră în comă. Răzvan se spânzură. Monica e violată. Wow, such shock, many tears, very pain.

De ce nu ne pasă

Pentru că absolut de fiecare dată, puștii încep să cânte și totul e bine și frumos, ca prin minune.

Nu, pe bune. Toate tragediile astea nu au absolut niciun efect de durată asupra personajelor. Au traume preț de un episod, maxim două, apoi totul revine la normal.

„Și ia zi, ce-ai mai făcut azi?”

„A, nimic deosebit. Am fost amenințați toți cu pistolul de un părinte care o luase razna. Viața de liceu e așa plictisitoare!”

Serios, puneți-vă naibii ordine în cap pentru viitoarele seriale pe care o să le mai scrieți. 😦