Etichete

, , , , , ,

acum niște zile (nu mai știu exact câte, că nu am ținut socoteala), a început să circule prin media o știre veche de prin primăvară, cu o muziciană pe nume kiran gandhi care a decis să alerge la maratonul londonez fără tampon, că tocmai îi venise menstruația cu o zi înainte și a zis să atragă atenția oamenilor asupra problemelor pe care le are societatea cu menstruația. să sublinieze că-i un proces natural și că nu trebuie să fim jenate, știți și voi întreaga gargară. și, evident, a fost aclamată de toată lumea. nimeni nu mai știe cine a câștigat maratonul și nu-i interesează, toată lumea vorbește doar de gagica asta.

ei bine, ce a făcut ea are un nume foarte simplu. attention whoring. și încă unul extrem de lipsit de sens.

da, e adevărat, se face mișto de noi când avem menstruație. că ne-o iau hormonii razna. că nu mai judecăm cum trebuie. că țipăm la toată lumea. faze din astea. sunt de căcat. sunt misogine. dar e o aiureală să crezi sincer că soluția e să îți bagi picioarele și să sângerezi pe toți și toate fără să îți pese.

oamenii se oripilează când văd pete de sânge menstrual pe noi, dar știți de ce? pentru că ce eliminăm noi în timpul menstruației e sânge și țesut mort de care corpul nostru nu mai are nevoie. waste. un procedeu necesar pentru funcționarea normală a corpului nostru. natural? desigur. dar nu plăcut.

din cele mai vechi timpuri, femeile au luat măsuri pentru a opri sângele menstrual să li se scurgă peste tot. tampoane de hârtie, cârpe între craci și alte chestii de genul. nu e treabă de shaming, e o chestie elementară de igienă, în pana mea. vă dați seama ce fericire pe toată lumea când s-au inventat ob-urile și absorbantele. în sfârșit nu mai riscai să lași bălți de sânge în urma ta și puteai beneficia de un confort sporit în zilele alea.

anul trecut a venit 4chanul și a început să popularizeze freebleedingul, cu scopul de a trola feministele radicale. ce e mai trist e că a funcționat și acum avem oameni care ne explică senini cum ai tot dreptul să sângerezi peste tot dacă așa vrei, pentru că menstruația e naturală și nu trebuie să îți fie rușine că o ai.

sigur, și pișarea e naturală. eu propun să ne pișăm cu toții în public de acum încolo. să miroasă toate clădirile și străzile a urină. ce, nu vă convine? păi e natural! n-ar trebui să ne fie jenă că ne pișăm. e okay. fiecare face ce vrea. nu?

nu.

libertatea ta de a acționa se oprește acolo unde începe libertatea altuia. eu nu am nimic cu tine, persoană aflată la menstruație. știu cum e. am și eu. știu cum e și să te pătezi în public. e nașpa. empatizez cu tine. dar nu am chef să risc să calc în sângele tău. sau să mă așez în sângele tău. sau să te văd sângerând copios pentru că ai decis tu că e mai comod să îți murdărești hainele, scaunele pe care te așezi și locurile prin care mergi decât să îți pui absorbant, tampon sau cupă menstruală.

nu vrei să porți nimic când ești la ciclu? foarte bine, închide-te în casă și sângerează acolo pe tot ce iubești. e casa ta, treaba ta ce faci acolo. nu mă interesează. nu o face însă în public.

și ce a făcut kiran gandhi este total inutil și attention whoring pentru că rezolvă fix pula. ea pretinde că a vrut să atragă atenția asupra femeilor care nu-și permit absorbante și asupra stigmei la care sunt supuse femeile aflate la menstruație. și? discută cineva despre asta? ați auzit să se doneze absorbante pentru femeile care au nevoie ca rezultat al acțiunii ei? ați auzit să militeze cineva pentru o mai bună educație sexuală? nu. tot ce aud e „vai ce curajoasă a fost, vai ce model pentru femeile de pretutindeni”. ei bine, nu. nu e modelul meu. bravo ei pentru tot ce a realizat ca muzician și artist – dar treaba asta cu freebleedingul e penibilă.

și așa de încheiere: în ce univers e zăcutul în niște haine pline de sânge năclăit mai comod decât pusul unui tampon?

p. s. un articol mișto despre de ce nu e menstruația empowering aici.